Тюркоазеносиньо море, тропически плажове, осеяни с палми и вечно лято.

...
 Тюркоазеносиньо море, тропически плажове, осеяни с палми и вечно лято.
Коментари Харесай

Колумб откри Ямайка. Боб Марли показа свободата

 

Тюркоазеносиньо море, тропически плажове, осеяни с палми и постоянно лято. Ямайка е всичко това. И даже доста повече. Някои я назовават земен парадайс, друти докоската фантазия.

Приказката й обаче не стартира щастливо. Когато на 3 май 1494 година Христофор Колумб открива Ямайка по време на втората си експедиция към Америка, островът към този момент се населявал от индианското племе Араваки.

Нахлуват испанските колонизатори, които последователно унищожават локалното население и заселват негри-роби. Ямайка се трансформира в плантаторска страна, водещ експортьор на захар, кафе и ром. Но и леговище за морски пирати, намиращи се на държавна работа, които ограбват испанските кораби. Два века по-късно, Англия поставя ръка върху Ямайка и я трансформира в своя колония. От близо 60 години островът е самостоятелна страна, само че остава в състава на Британската общественост, а глава на страната е кралицата на Англия, показана от генерал-губернатор. 96,1 % от популацията са ямайци (чернокожи и мулати), които изповядват християнството.

Днес Ривиерата на Ямайка включва няколко божествен курорта, които вършат острова е

една от най-предпочитаните международни дестинации

по всяка време на година. Монтего Бей  е мястото, където може да се потопите в най-девствената природа, само че в това време на присъствате на най-пищните нощни празненства, щедро поляти в ямайски ром. Те са пренесени и в Негрил със популярния плаж Calico Jack, крайбрежните рифове в залива Bloody Bay и със загадъчния водопад Яс.

Не по-малко атракциите има в столицата Кингстън - на откритите пазари може да видите може би най-голямото обилие на екзотични плодове, по улиците се разнася аромата на пикантни гозби и ямайското кафе, а в хитовия ресторант Tracks & Records може даже да срещнете най-бързия човек на планетата Юсеин Болт, който не пропуща да вечеря с ямайски кнедли и локална риба.

Три години след края на професионалната си кариера

Болт се усеща прелестно в къщата си в Кингстън

и след златните медали от три олимпиади на 100 метра, в този момент се готви да се наглади на съревнованието като почитател и чака с неспокойствие да види дали някой ще счупи върха му, който го записа с огромни букви в историята на леката атлетика. Спечели баса от всичките си треньори, които предвидиха, че след края на кариерата си ще качи килограми, изключително с присъщата за него нездравословна храна. Болт обаче им сподели рецептата - не съблюдава никаква диета, само че всекидневните извършения, които продължавата да прави, топят килограмите и от най-вредната храна. Припомня, че може да живее където си изиска в света, само че за нищо на света не би заменил Ямайка, тъй като въздухът го изпълва с сила, а духът на островитяните е непостижим.  Продължава да популяризира Ямайка и в интервала на пандемията като е уверен, че тя е магнит за туристи както през деня, по този начин и нощем. Твърди, че водопадите на острова са по-малки от тези в Америка, само че по девствени и вълшебен.    

Със спринтьорските си умения, Болт провокира възхищението на целия свят, само че неговия облик не краси ямайските сувенири. Друг е признака на острова, който въплъщава освен музиката на Ямайка, само че и бита, и философията на острова.  

Историята на Боб Марли, който съумя да донесе международна известност на регето за късия си живот, може да чуете от всеки локален гражданин. Разбира се, тя е разкрасена откъм гения му, само че спестовна – откъм пороците. Но това е повече от разбираемо.  

Творчеството на Боб Марли е издигнато в фетиш

а къщата-музей на музиканта в Кингсън постоянно е претъпкана с любопитни туристи.



През последните месеци фестивалите, концертите и вечеринките в чест на най-прочутия им съотечественик мъчно могат да бъдат изброени, а кулминационната точка ще е тези дни на плажа “Джеймс Бонд ”, наименуван в чест на създателя му Йън Флеминг, който постоянно прекарвал времето си в локална вила.

 На 11 май се навършват 30 години от гибелта на Боб Марли, който с популяризира регето в целия свят и зае 11-то място в класацията на 50-те най-хубави реализатори на всички времена на списание “Ролинг Стоун ”. Музикантът с плитчиците, в чиято гробница е положен пакет марихуана, за сънародниците си остава идола, съумял да опише на света за дребния остров, полезностите му и устрема към независимост и тъждество. В родината му не престават да го считат за оракул и нравствен водач на растафарианството - новото религиозно придвижване, което афишира Етиопия за „ обетована “ земя.

Боб Марли и регето – това в днешно време е запазената марка на Ямайка. А растафарианството наподобява не просто като вяра, а като метод на живот, който включва наложителните атрибути - леко отчуждена усмивка, разрошени плитчици, а на верига на врата - фотосите на Боб Марли и Хайле Селасие, последният етиопски император, олицетворяван като “въплъщение на Господа на Земята ”.

С почитането на Боб Марли, пушенето на марихуана в страната се възприема като медитиране, а поздравът даже към непознати с най-приятелска прегръдка, е наложителен. За разлика от хипи-движението в Европа, в Ямайка то е даденото от природата умеене да живеят в мир, естетика и наслада.

Затова и главния знак на Ямайка е музиката на Боб Марли. Тя звучи на всички места, като се стартира с интернационалното летище и се придвижи по улиците, капанчетата, плафовете, колите и хотелите. Местата, където е ходил, се трансформират в топтуристически забележителности. А портретите му можете да видите освен в магазините, заведенията за хранене, рейсовете, само че и върху кърпите, чашите, чантите и даже върху късите гащета. На доста от постройките са изписани и последните думи на Боб Марли са “Парите не могат да купят живот ” , както и на един от огромните му шлагери – " Sun is shining ".

Марли умря от рак, откакто не пожела кракът му да бъде ампутиран, което опонира на правилата на растафарианството. Но въпреки да си отива от този свят едвам на 36 години, песните му са се трансформирали в самобитен химн на бунтарството, безгрижието и любовта към живота. Някои критици се пробват да го свързват с упадъчната класа и нездравословния нацин на живот, то за милионите му фенове по света Боб Марли е персона с огромно сърце, непоклатими правила и фундаментална отдаденост на обществената правдивост.

Затова и песните на Боб Марли са се трансформирали в химн на свободата и равните права, за световна правдивост и за понижаване на бедността. Както и осезателен знак на любовта – чиста или греховна, само че извираща надълбоко от сърцето . " Mellow Mood " и No Woman, No Cry " остават в златната съкровищница на сантименталните песни на 20 век. Но с тях, през десетилетията са се запазили и

цитатите на Марли, подвластни на страстите, само че неизтрити като фотографията му с Мик Джагър и Питър Тош в далечната 1978 година.



„ Може да не сте първата, да не сте последната и да не сте единствената. Но в случай че той ви обича в този момент, какво друго не е наред? Той не е съвършен, само че не сте и вие, и двамата в никакъв случай няма да бъдете съвършени дружно. Но в случай че той ви разсмива, в случай че ви дава опция да вършиме неточности и все пак остава с вас? Може да не мисли за вас всяка секунда, само че ще ви даде част от себе си – сърцето си. Затова не го наранявайте, не искайте повече, в сравнение с може да ви даде. Усмихвайте се, когато ви прави щастлива, кажете му, когато ви ядосва и пропускайте да мислите за него, когато го няма “.

„ Казвате, че обичате дъжда, само че ходите под чадър. Казвате, че обичате слънцето, само че търсите сянка, когато грее. Казвате, че обичате вятъра, само че когато духа, затваряте прозореца. Ето за какво се опасявам, когато казвате, че ме обичате “.

" Обичай живота, който живееш. Живей живота, който обичаш "

„ Грешките от през вчерашния ден ще ни бъдат от изгода на следващия ден "

„ Музиката има положително свойство: когато те удари, не изпитваш болежка. “

" Ако получите целия свят, само че загубите душата си, не си коства. "

„ Преди да посочите с пръст, уверете се, че ръцете ви са чисти. “

„ Няма идеални хора, само че постоянно има един съвършен за вас “

" Някои хора се радват на дъжда, други просто се намокрят. "

„ Вашата наслада не значи, че денят е хубав - просто сте не запомнили за минусите му за известно време “.

„ Където са вашите мисли, там сте вие самите. Старайте се постоянно да сте на положително място “.

„ Всички тези неща, поради които съм подготвен да умра, са просто нищо спрямо тези, за които желая да пребивавам “.

„ Вярата идва от главата, а доверието идва от сърцето “.

„ Всеки човек може да ви нарани. Просто би трябвало да намерите тези, които си заслужават “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР